انواع چاقوی آشپزخانه و کاربردهای آن&zwnjها
به گزارش صندلی و تلفن، بسیاری از کارهای برش در آشپزخانه با یک چاقوی خوب، به راحتی امکان پذیر است. گفته شده تیغه ای که به طور خاص برای یک هدف خاص طراحی شده است، می تواند سهولت و دقت بیشتری را در برش ایجاد کند. چاقوهای مناسب، شما را به آماده سازی غذا با خلاقیت بیشتر ترغیب می نماید. هدف این مقاله معرفی محبوب ترین چاقوهای آشپزخانه و کاربردهای آن ها است. شما خواهید آموخت که چه نوع چاقوهایی را باید در مجموعه چاقوهای آشپرخانه خود داشته باشید.
احتمالا بیش از چندین نوع مختلف چاقوی آشپزخانه وجود دارد که بعضی از آن ها همه کاره هستند و بعضی دیگر برای یک کاربرد خاص طراحی شده اند. چاقوهای معرفی شده در این مقاله، محبوب ترین چاقوها برای انجام روزانه پخت و پز و سرو غذا هستند. این ها نمونه هایی هستند که هسته مجموعه های چاقوی آشپزی خانگی و حرفه ای را تشکیل می دهند.
1. چاقوی سرآشپز
این یکی از مهم ترین چاقوهای آشپزخانه در آشپزخانه شما است. چاقوی سرآشپز به طور معمول دارای یک تیغه پهن است که به سمت بالا تا یک نقطه مخروطی شده که به آن اجازه می دهد تا برای چرخش سریع به عقب و جلو حرکت کند. طول این چاقو می تواند در هر جایی بین 15 تا 30 سانتی متر باشد. اندازه این چاقو اغلب با توجه به عظیم بودن دست آشپز انتخاب می گردد.
برای افزایش کارایی و دوام بیشتر این چاقوی پرکابرد در آشپزخانه، معمولا قسمت انتهایی تیغه آن داخل دسته قرار گرفته و کل طول و عرض دسته را بر می گیرد. چاقوی سرآشپز را می توان تقریبا برای هر کار برش در آشپزخانه، از برش مرغ گرفته تا خرد کردن هویج، به کار برد. به همین دلیل این یک چاقوی ضروری در مجموعه چاقوهای آشپزخانه است.
2. چاقوی سانتوکو
چاقوی سانتوکو (Santoku) نسخه ژاپنی چاقوی سرآشپز سبک غربی است. کمی کوتاه و نازک تر است و بعضی از آشپزها به جای چاقوی سرآشپز از آن استفاده می نمایند، به خصوص کسانی که تیغه سبک را ترجیح می دهند. سانتوکو به معنای سه فضیلت است که در اینجا کاربرد برش زدن، خرد کردن و ریز کردن را شامل می گردد. این چاقو همه کاره است و تقریبا همه کارهایی که یک چاقوی معمولی می تواند انجام دهد را انجام می دهد. به دلیل تیغه صاف، روی صفحه برش تاب نمی خورد و برای خرد کردن سبزیجات انتخاب مناسبی است.
سانتوکو گاهی با لبه توخالی ساخته می گردد. گودی های موجود در طول تیغه باعث می گردد تا گوشت، ماهی و سایر مواد نرم و سخت بدون چسبیدن به آن و کاهش سرعت و دقت برش، خرد شوند یا برش بخورند.
3. چاقوی کاربردی
طول این چاقو بین 10 تا 17 سانتی متر است و معمولا برای برش موادی که برای چاقوی سرآشپز خیلی کوچک است، استفاده می گردد. برای خرد کردن یا برش دادن مواد درشت مناسب نیست، اما تیغه باریک و نوک کوچک آن اجازه می دهد تا کارهایی مانند برش های نازک تر و یا فیله کردن را حتی بهتر از چاقوی سرآشپز انجام دهد.
4. قیچی آشپزخانه
اگرچه قیچی از نظر فنی در دسته چاقوهای آشپزخانه نیست، اما می توان از آن به جای چاقو استفاده کرد. قیچی آشپزخانه یک قیچی با تیغه های ضخیم و محکم برای برش مواد غذایی مختلف است. این ابزرا برای خرد کردن سبزیجات، تکه کردن مرغ، برش میگو و بسیاری دیگر از کارهای برش مفید است. برای بسیاری از آشپزهای خانگی، قیچی آشپزخانه برای برش دادن پیتزا استفاده می گردد. تیغه های این قیچی، معمولا نازک و ضعیف هستند.
5. چاقوی استخوانی
چاقوی استخوانی همان طور که از نامش پیداست برای جدا کردن گوشت و ماهی از استخوان استفاده می گردد. طول چاقوهای استخوانی به طور معمول حدود 8 تا 20 سانتی متر است که عرض تیغه آن ها کمی متفاوت است. تیغه های این چاقو سه نوع انعظاف پذیر(که برای جدا کردن گوشت ماهی و مرغ مناسب است)، نیمه سفت و سفت دارند که تیغه سفت به دلیل اینکه دقت در برش را افزایش می دهد، بیشتر بین آشپزها محبوب است.
- جعبه گشایی چاقوی آشپزخانه 9 پارچه بونیتو
6. چاقوی نان
از چاقوی نان برای برش نان، کیک و گاهی گوشت، مرغ و غذاهای دریایی استفاده می گردد. این چاقو به گونه ای طراحی شده است که به شما امکان می دهد نان را بدون فشار دادن یا له شدن، برش بزنید. چاقوی نان برای برش تکه های عظیم غذا هم ساخته شده است و طول آن می تواند بین 17 تا 25 سانتی متر باشد. تیغه آن باریک و مستقیم و همواره دندانه دار است و در امتداد آن دندانه های عظیمی وجود دارد.
7. ساطور
ساطور معمولا جزء عظیمترین و سنگین ترین چاقوهای آشپزخانه است. این چاقو دارای یک تیغه عظیم، سنگین و پهن است و این طرح به شما امکان می دهد که استخوان ها، گوشت و مواد سفت و ضخیم مانند کدو تنبل را به راحتی خرد کنید. ساطور همچنین با داشتن تیغه ای پهن و سنگین برای کوبیدن و خرد کردن گوشت، مرغ، ماهی و سیر ایدئال است.
8. چاقوی تیغه کوتاه
اگر عاشق تهیه تزئینات ظریف برای مواد غذایی و نوشیدنی های خود هستید، این چاقو یکی از لوازم ضروری برای شما است. یکی دیگر از چاقوهای آشپزخانه چاقوی تیغه کوتاه است که معمولا دارای یک تیغه نازک 7 تا 10 سانتی متری با یک نوک تیز است. از این چاقو می توانید برای برش و پوست کندن میوه ها و سبزیجات و بریدن چربی های اضافی با دقت بسیار زیاد بهره ببرید. همچنین برای ریز ریز کردن میگو و یا خرد کردن آن هم استفاده می گردد.
9. چاقوی استیک
این چاقو، چاقوی رومیزی هم نامیده می گردد. چاقوهای استیک چاقوهای کوچکی هستند که برای برش غذای پخته شده، استفاده می شوند. آن ها برای برش استیک، مرغ و ماهی عالی هستند. چاقوهای استیک می توانند دارای لبه های دندانه دار، نیمه دندانه دار یا بدون دندانه باشند. چاقوهای استیک دندانه دار برای مدت زمان طولانی بدون تیزکردن، تیز می مانند. چاقوهای بدون دندانه زودتر کند می شوند، اما تیزکردن آن ها راحت تر است.
10. چاقوی ناچیری بوچو
چاقوی ناچیری بوچو (Nakiri bocho) نوعی چاقوی سبک ژاپنی است که بیشتر برای برش سبزیجات استفاده می گردد. این چاقو دارای تیغه ای نازک و پهن و نوک های مربع شکل است. از آنجا که این چاقو برای خرد کردن سبزیجات طراحی شده است، تیغه ای مستقیم و بلند دارد که اجازه می دهد تا سبزیجات بلند (مانند بادمجان یا هویج) را با سهولت نصف کنید. این چاقویی است که باید هنگام تهیه ورقه های نازک از خیار، کدو یا گوجه فرنگی بهره ببرید.
11. چاقوی فیله
این چاقو بسیار شبیه چاقوی استخوانی است. با این حال، تفاوت های ظریفی بین این دو وجود دارد. از آنجا که چاقوی استخوانی برای جدا کردن گوشت از استخوان طراحی شده است، ضروری است تیغه ای ضخیم تر داشته باشد و مقاومت بهتری در برابر نیروی وارده داشته باشد. در عین حال، چاقوی فیله برای برش ورقه های نازک ماهی ساخته شده است؛ بنابراین تیغه آن باریک تر، بلندتر و انعطاف پذیرتر است. تمایزها بین این دو چاقو بسیار اندک است به طوری که این دو چاقو می توانند در بیشتر مواقع جایگزین یکدیگر شوند. چاقوسازها گاهی اوقات این دو را با هم ترکیب می نمایند و چاقوی فیله-استخوانی را می سازند. هر یک از این دو برای آشپزی معمولی در خانه کافی هستند.
12. چاقوی گوشت بُری
چاقوهای گوشت بری دارای تیغه های باریکی هستند و برای کارهایی مانند برش بوقلمون ساخته شده اند. تیغه آن نسبت به چاقوهای دیگری که مخصوص برش گوشت هستند، مقاومت کمتری دارند و در نتیجه برش های نازک و یکنواخت ایجاد می نمایند.
13. چاقوی مخلوط نماینده
این چاقو دارای یک تیغه معین و منحنی و یک دسته در قسمت بالای آن است، بنابراین می توان آن را به راحتی چرخاند و به عقب و جلو حرکت داد. از این چاقو برای خرد کردن مواد غذایی به قطعات کوچکتر و برای تهیه ادویه سس ها، سالادها، سوپ ها و غذاهای دیگر استفاده می گردد. همچنین برای برش قطعات سبزیجات تازه مفید است. این ابزار حتی برای برش پیتزاهای خانگی هم بسیار مناسب است.
14. چاقو تیزکن
هر مجموعه چاقوی خوب به یک چاقو تیزکن خوب احتیاج دارد که انواع مختلفی دارد. وقتی چاقو کند می گردد، هم ناکارآمد است و هم خطرناک. زمانی که یک چاقو یک تکه کاغذ را برش نزد، یعنی آن قدر تیز نیست که بتواند غذای شما را برش دهد. در عوض، شما را مجبور می نماید فشار بیشتری وارد کنید و در عین حال احتمال از دست دادن کنترل چاقو را افزایش می دهد. این کار منجر به بریدن انگشتان شما به جای مواد غذایی می گردد.
شما می توانید به جای استفاده از یک چاقو تیزکن، از سنگ های تراشکاری که مانند آجرهای فلزی کوچک هستند، بهره ببرید. لبه تیغه را در یک زاویه نگه داشته و سپس سنگ را بالا و پایین کشیده تا چاقو تیزتر گردد. همچنین چاقو تیزکن های دستی مختلفی وجود دارد که مقرون به صرفه هستند که می توانید چاقو را با آن ها تیز کنید. چاقو تیزکن برقی هم یک گزینه است، اگرچه نوع دستی آن، این کار را بسیار بهتر انجام می دهد.
در انتها
در این مقاله با انواع مختلف چاقوهای آشپزخانه و کاربردهای آن ها آشنا شدید. کدام یک از این چاقوها را در آشپزخانه خود دارید؟ آیا شما چاقوی سرآشپز یا سانتوکو را برای کارهای کلی برش ترجیح می دهید؟ یا همواره از چاقوهای ظریف برای برش هرچیزی استفاده می کنید؟
منبع: healthykitchen101, The Manual ,jessica gavin
منبع: دیجیکالا مگ