طرز تهیه آش کشک مجلسی به روش تهرانی و سمنانی
به گزارش صندلی و تلفن، آش کشک یک آش محبوب و پرطرفدار بین ایرانی ها است که اصالت آن را متعلق به شهر ارومیه می دانند. البته این آش در همه نقاط ایران پخته می گردد و در بعضی شهرها مثل سمنان، تهران و مازندران کمی فرق دارد. البته دستور تهیه همه آن ها مشابه است، فقط گاهی اوقات از سبزی ها یا مواد مختلف در دستور پخت آش کشک استفاده می گردد. ضمناً همان طور که از نام این آش پیداست، با کشک زیادی درست می گردد و طعم ترش متمایل به شور دارد. معمولا آش کشک در مهمانی ها و دورهمی های خانوادگی و به عنوان پیش غذا، تهیه و سرو می گردد. در این مقاله از سرویس به طرز تهیه آش کشک و فوت و فن های پخت آن در شهرهای مختلف می پردازیم. با همراه باشید.
طرز تهیه آش کشک ساده
میزان کالری در 100 گرم آش کشک: 240 کالری
زمان آماده سازی مواد: 30 دقیقه
زمان مورد احتیاج برای پخت: 2 ساعت
مواد لازم برای تهیه آش کشک
نخود: 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی
عدس: 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی
لوبیا قرمز (یا لوبیا چیتی): 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی
برنج: 1/3 لیوان دسته دار فرانسوی
سبزی آش: 500 گرم
کشک: 1 لیوان دسته دار فرانسوی
پیاز: 4 عدد
سیر: 1 سر (10 حبه)
نعناع خشک: 3 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز: به میزان لازم
- روغن مایع سرخ کردنی: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش کشک
برای درست کردن آش کشک ساده، باید ابتدا حبوبات را آماده کنید و جداگانه بپزید. سپس آن ها را به سیر و پیاز تفت داده شده بیفزایید. سبزی آش و کشک را هم در مراحل بعد به مواد آش اضافه کنید. همه مواد که با هم پختند، روی آن ها را با و تزیین کنید. زمان پخت آش کشک متغیر است و اگر برای پخت حبوبات از زودپز بهره ببرید، زمان پخت را کاهش خواهید داد.
مرحله اول: حبوبات آش کشک را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه آش کشک، نخود و لوبیا را از شب قبل یا 24 ساعت قبل با میزانی آب خیس کنید. تا زمان پخت، چند بار آب آن ها را عوض کنید تا نفخ آن ها تا جای ممکن گرفته گردد. از یک ساعت مانده به آغاز آشپزی هم عدس و برنج را در دو ظرف جدا بخیسانید. سبزی آش را پاک کنید و بشویید. آن ها را ساطوری خرد کنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم: حبوبات آش کشک را بپزید
برای آغاز آشپزی، لوبیا و نخود را آبکش کنید و در یک قابلمه با میزانی آب روی حرارت قرار دهید. بعد از جوش آمدن آب، درب ظرف را روی آن بگذارید و اجازه دهید حبوبات بپزند. در یک ظرف جدا، برنج و عدس را بپزید. می توانید بلغور گندم هم به مواد اضافه نموده و بپزید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کشک بدون آرد ذرت
مرحله سوم: پیاز و سیر را سرخ کنید
در این مرحله از طرز تهیه آش کشک، پوست سیر و پیازها را بگیرید. پیازها را نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید. در یک قابلمه کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. وقتی روغن داغ شد، پیازها را به آن اضافه کنید.
اجازه دهید پیازها سبک و طلایی شوند. فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه را اضافه کنید و کمی تفت دهید. سپس سیرهای خرد شده را اضافه کنید. همین که عطر سیرها بلند گردد، کافی است. نباید سیر را زیاد تفت دهید چون طعم تلخی می گیرد.
مرحله چهارم: حبوبات را با سبزی آش بپزید
حبوبات پخته شده را به همراه گندم و عدس پخته شده (با بلغور) به قابلمه اضافه کنید. روی حبوبات را آب بریزید و اجازه دهید، آب آغاز به جوشیدن کند. سپس حرارت را کم کنید و سبزی آش را که از قبل خرد و آماده نموده بودید، به مواد داخل قابلمه اضافه کنید.
مرحله پنجم: آش کشک را بپزید
بعد از اضافه کردن سبزی آش، درب قابلمه را باز بگذارید تا سبزی ها و آش بپزند ولی رنگشان عوض نگردد. در یک ظرف جدا، یا کارخانه ای را با میزانی آب ولرم مخلوط کنید تا رقیق گردد. سپس آن را به آش بیفزایید. حدود 30 دقیقه، مواد را روی حرارت ملایم بجوشانید تا غلیظ و یکدست گردد.
مرحله ششم: آش کشک را تزیین و سرو کنید
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش کشک، نمک آش را بچشید و اگر کم بود، میزانی نمک به آن اضافه کنید. یک ظرف یا تابه دیگر را روی حرارت بگذارید و نعناع خشک را با میزانی روغن تفت دهید. تا قبل از تیره و تلخ شدن نعناع، حرارت را خاموش کنید. روی آش را با پیاز داغ، و سیر داغ و کشک، به شکل دلخواه تزیین و آش کشک را سرو کنید.
فوت و فن های طرز تهیه آش کشک
*استفاده از بلغور گندم یا جو در طرز تهیه آش کشک، می تواند هم طعم آن را خوشمزه کند و هم باعث غلظت و لعاب انداختن آش می گردد. بعلاوه آن را مقوی تر خواهد نمود. می توانید از گندم هم به جای بلغور بهره ببرید.
*اگر به آش کشک، بلغور گندم یا جو اضافه کردید، باید هر چند دقیقه یک بار مواد را هم بزنید چون در این صورت، آش کشک خیلی زود ته می گیرد.
*اگر از برنج در طرز تهیه آش کشک استفاده می کنید، سعی کنید از برنج نیم دانه ایرانی بهره ببرید تا هم عطر و طعم بهتری داشته باشد و هم دانه های برنج زود بپزند. ضمناً در این صورت، ظاهر آش هم یکدست تر خواهد شد.
*نمک را حتما در آخرین مرحله به آش کشک اضافه کنید. به خاطر این که خود کشک، شور است؛ اضافه کردن نمک در ابتدای کار ممکن است شوری آش شما را بیش از میزان کند.
*یکی از روش های دیگر برای افزایش غلظت و جلوگیری کردن از آبکی شدن آش کشک این است که به آن مثل ، میزانی رشته آش اضافه کنید. میزان افزودن رشته به سلیقه خودتان بستگی دارد.
*در طرز تهیه انواع غذاها با سیر، سیر را زیاد سرخ نکنید. همین که آن را تفت دهید و عطرش خارج گردد، کافی است. چون سیر خیلی زود می سوزد و طعم آن بعد از سرخ کردن زیاد، به تلخی می زند.
*در خصوص سبزی آش، لازم نیست حتما سبزی را کاملا سرخ کنید. بعضی افراد برای گرفته شدن طعم خام سبزی، کمی آن را در روغن تفت می دهند. ولی می توان بدون تفت دادن، آن را در آش به کار برد. ضمناً سبزی آش نباید زیادی خرد و له گردد.
*طرز تهیه آش کشک سمنانی هم مشابه روش تهیه آش کشک به روش ساده است و از همان حبوبات در این آش استفاده می گردد.
*برای طرز تهیه آش کشک تهرانی، از رشته آش هم استفاده می گردد. در اصل آش کشک تهرانی، همان آش رشته است که کشک بیشتری دارد.
*در طرز تهیه آش کشک شمالی و مازندرانی علاوه بر حبوبات (لوبیا و نخود) و برنج، کدو سبز،، چغندر و ساقه اسفناج هم استفاده می گردد. بقیه مواد به کار رفته و روش پخت آن هم شبیه آش کشک ساده است. این آش در مازندران به عنوان آش پشت پا هم پخته می گردد. ضمناً حتما لزومی به استفاده از کشک در آن نیست. مردم این شهر، به جای کشک از ماست یا دوغ هم استفاده می نمایند.
*در طرز تهیه آش کشک با گوشت از گوشت چرخ نموده قلقلی و تفت داده شده بهره ببرید. گوشت قلقلی را در 15 دقیقه پایانی پخت به آش کشک اضافه کنید که وا نرود.
سوالات متداول
چه حبوباتی در طرز تهیه آش کشک به کار می رود؟
عدس، نخود، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز از حبوباتی هستند که می توانید در طرز تهیه آش کشک بهره ببرید. برنج، بلغور گندم، بلغور جو، جو پرک را نیز برای طعم دهی بیشتر می توانید به کار ببرید.
سبزی آش کشک شامل چه مواردی می گردد؟
برای سبزی آش کشک می توانید از جعفری، گشنیز، تره و اسفناج بهره ببرید. میزان اسفناج را کمتر در نظر بگیرید. چون هر چند اسفناج به آش شما لعاب می دهد ولی استفاده زیاد از آن، آش شما را لزج می نماید.
منبع: افق کوروش